Daarna schuiven we aan voor de workshop van Liesbeth, die maakt er altijd weer een plaatje van. Op chromolux papier maken we een afdruk met één van de prachtige nieuwe stempels ontworpen door Redmer Hoekstra. Die maskeren we met maskingtape, dan kleuren we de achtergrond met 3 kleuren Distress ink. Door de gladheid van het papier moet je flink poetsen om er wat kleur op te krijgen, maar het glimt wel mooi. Dan nog wat stempelen tot we tevreden zijn. Als het masker eraf gaat brengen we nog wat schaduw aan rond de stempel met Distress ink black soot met behulp van een wattenstaafje. Je moet het wel meteen uit blenden, want de ink droogt snel op dit papier. Tot slot nog wat details met een witte gelpen.
Bij Studio Light heb ik een workshop van Karen gedaan met aquarelverf. De techniek is heel simpel: 2 of 3 kleuren onder elkaar nat aanbrengen op een plastic sheet en daar je blaadje in drukken. De stempel is van de Grunge lijm van Studio Light. Om het af te maken heb ik een stansje uitgezocht om erop te plakken.
Toen ik nog even een rondje ging lopen langs de stands viel mijn oog op een workshop van 'We Love Crafts'. De olifantjes spraken me meteen aan en ook dat ze de verf van Fine Tec gebruiken. Bij Pipoos heb ik wel meerdere malen naar de doosjes zitten staren, maar had er nog nooit wat mee gedaan. Nu weet ik hoe ik de verf het beste kan gebruiken. Het is de truc om de verf smeuig te maken met weinig water en een kwastje, als je het te nat maakt dekt te verf niet goed. De ticketkaart was al voorbereid dus we hebben alleen hoeven stempelen en embossingpoeder erop hoeven doen. Na het kleuren van de olifantjes nog wat stippen gestempeld met Distress oxide. Als finishing touch nog een stukje papertape onderaan. Zoals je ziet heeft mijn olifant 2 kleuren, de 2e kleur heb ik aangebracht over de andere kleur heen toen deze droog was.
Dan is het tijd voor de workshop waarvoor we hebben ingeschreven. De dame bij Winsor en Newton (Lizemijn) bruist al het hele weekend van enthousiasme. Stap voor stap Maken we een vis met Winsor en Newton aquarelverf (tubes). Lizemijn legt het heel duidelijk uit en het geeft me veel zelfvertrouwen om er in de toekomst meer mee te gaan doen. Ze heeft ook een inspirerende facebook pagina, zeker de moeite om even te kijken. Door de vorm op je papier nat te houden kan je steeds een stukje aan je tekening toevoegen tot je tevreden bent. Dan stip je wat kleuren aan die mooi gaan vloeien in je vorm. Tevreden? droog föhnen en dan details aanbrengen met witte gouache verf. Echt iedereen kan dit en het is leuk om te doen!
En het belangrijkste van allemaal, we hadden er lol in!
Bij het ruilen van ATC's raak ik aan de praat met Wayne en vis wat leuke kaartjes uit zijn collectie. Sommige kaartjes die ik uitzocht bevatten een techniek waarmee hij vandaag een workshop geeft en natuurlijk is dat vervolgens de volgende workshop die ik ga doen. We leren een negatief te maken van een stempel met een penscoreblok. De techniek is al heeeeel oud, maar ik had er nog nooit iets mee gedaan dus vond het een interessante workshop. Het is simpel: je verhit het penscoreblok met een heat tool (niet te dicht erop, anders kan hij vlam vatten en dan heb je er niets meer aan) Na het verhitten meteen de stempel erin drukken en dan kan je ermee stempelen. Als je het blok vervolgens weer verhit word deze weer glad dus je kan hem vele malen gebruiken. De basis van het label hebben we bewerkt met 2 laagjes zwarte gesso van Liquitex. Waarom die van Liquitex? Deze is minder vettig, en droogt snel. We stempelen erop met Colorbox ink. Waarom Colorbox en geen Distress oxide? Distress oxide zal altijd blijven reageren als het in aanraking komt met vocht (als je bijvoorbeeld nog met acrylmarkers eroverheen wil gaan) Colourbox bevat goede pigmenten en drogen soms anders op qua kleur en je kan er later makkelijk met
acrylmarkers overheen. (dit is wat ik nog heb onthouden van Wanye z'n heldere uitleg)
De laatste workshop dit weekend is die van Hobby Compleet de Duif met Cordine. We maken een achtergond met alcholmarkers en activator op yupo papier. Bewerken het nog met verschillende technieken van aanbrengen en stempelen met Archival. Tot slot nog wat bloemen gekleurd en erop geplakt. Kleuren met stiften op alcoholbasis zal denk ik nooit mijn ding zijn, maar het was een leuke workshop.
Er waren ook nog een heleboel workshops die op mijn lijstje stonden, maar waar het helaas niet van was gekomen. Één daarvan waren de hartjes met een roestige metaal look. Als iemand die workshop heeft gedaan hoor ik graag hoe dat was. De tip voor deze workshop kwam al snel en ik deel hier graag de link hiervoor.Een andere was de aqurel workshop van Geralda, ik heb daar nog wel even staan kijken en een paar foto's gemaakt. Daar werd ook weer gewerkt met de stempels die niet 'af' zijn. Bij deze workshop maak je de stempel af met aquarelverf en een bijpassend kader.
Op de terugweg nog lekker sushi gegeten in Utrecht. Ik vond het een zeer geslaagd weekend en kijk nu al uit naar volgend jaar. En een groot applaus voor iedereen die Art Specially weer mogelijk heeft gemaakt, jullie zijn toppertjes!!